Wat houdt een kaliumtekort in?

producten die veel kalium bevatten

De stof kalium is voornamelijk van belang bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast heeft kalium een positief effect op je bloeddruk omdat het de werking van natrium, namelijk de bloeddruk verhogen, tegengaat. Je vindt kalium vooral in verschillende groente en fruitsoorten. Ook zit kalium in aardappelen, brood, melk, vlees en noten. Een kaliumtekort kan optreden wanneer je vochtbalans niet meer optimaal is doordat je veel vocht hebt verloren. Het is van belang om de hoeveelheid kalium in je lichaam weer op peil te brengen, dit kan door middel van tabletten.

Gebrek aan kalium

Een kaliumtekort kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de voeding die je inneemt niet over voldoende kalium beschikt. Dit komt bijvoorbeeld wanneer je te veel eenzijdige voeding eet of juist te weinig hebt gegeten. Ook kan er een kaliumtekort ontstaan nadat je last hebt van aanhoudende diarree of braken. Hierdoor verlies je ook veel kalium waardoor de hoeveelheid in je lichaam wordt aangetast. Daarnaast kunnen ook nierproblemen zorgen voor een kaliumtekort. Ook het nuttigen van veel alcoholische dranken bevorderen een kaliumtekort. Het komt niet vaak voor dat je door overmatig zweten, bijvoorbeeld door te sporten, een kaliumtekort oploopt. Vaak heeft dit andere oorzaken. Wanneer je een juist voedingspatroon volgt zal zich een kaliumtekort dan ook niet snel voordoen.

Symptomen

Je kunt merken dat de hoeveelheid kalium in je lichaam te laag wordt wanneer je last hebt van een verminderde eetlust. Ook zwakkere spieren zijn vaak een symptoom van een kaliumtekort. Daarnaast komt ook vaak misselijkheid, duizeligheid en lusteloosheid voor bij mensen die een tekort hebben aan kalium.

Tekort aanvullen

In veel gevallen kun je door middel van de juiste voeding het kaliumtekort weer aanvullen. Je kunt dan denken aan producten als aardappelen en groente en fruit. Ook kun je gebruik maken van verschillende tabletten die veel kalium bevatten. Dit is een snelle manier om het tekort aan te vullen. De tabletten worden vaak sneller door je lichaam opgenomen dan voeding.

Wanneer het kaliumtekort geen duidelijke oorzaak heeft kan de arts enkele aanvullende tests uitvoeren om verschillende oorzaken uit te kunnen sluiten. Er zijn namelijk een aantal hormonale stoornissen die het kaliumtekort kunnen veroorzaken. Wanneer dit het geval is zal deze onderliggende oorzaak aangepakt moeten worden, omdat het kaliumtekort anders weer terug zal komen.

Supplementen

Er zijn ook een aantal voedingssupplementen op de markt verkrijgbaar die het kaliumtekort aanvullen. Hierbij is de dosering en combinatie van verschillende stoffen van belang om de juiste hoeveelheid kalium binnen te krijgen.

Overschot

Ook kun je een kaliumoverschot hebben. Dit komt vaak voor wanneer je nieren niet meer goed functioneren. Ook kan een overschot optreden bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Een overschot aan kalium is vaak ook niet goed voor je lichaam en leidt tot allerlei verschillende gevolgen, in het ergste geval zelfs tot een hartstilstand.

De juiste voeding

Er zijn een aantal producten te vinden die veel kalium bevatten, denk hierbij aan aardappelen en verschillende groente en fruitsoorten. Zo bevatten bijvoorbeeld spinazie, snijbieten, spinazie en bonen erg veel kalium. Als je een kaliumtekort hebt kun je het tekort ook vaak aanvullen door deze producten te eten.

Er zijn ook een aantal producten te vinden die minder kalium bevatten naarmate ze je kookt. Dit zijn producten als tomaten, spruitjes, worteltjes en paprika’s. Het is goed om dit gegeven in de gaten te houden wanneer je een kaliumtekort aan wilt vullen.