Afvallen door het volgen van een eiwitdieet

slank

Eiwitten zijn van groot belang voor je lichaam en stelt je dan ook in staat om snel spiermassa op te bouwen. Daarnaast kun je ook veel vet verliezen door genoeg eiwitten in te nemen. Om af te vallen kun je dan ook een eiwitdieet volgen. Hierdoor verlies je snel meer gewicht, waardoor je slanker wordt. Wat houdt een eiwitdieet precies in?

Eiwitdieet

Door middel van het volgen van een eiwitdieet ben je vaak in staat om structureel enkele weken achter elkaar gewicht te verliezen. Hierdoor wordt een eiwitdieet steeds populairder, omdat je voor langere tijd resultaat blijft zien. Wanneer je bij het afvallen niet over voldoende eiwitten in je lichaam beschikt kun je juist meer vet opslaan en spierweefsel afbreken. Het grootste kenmerk van een eiwitdieet is dat het hongergevoel verdwijnt. Hierdoor grijp je minder snel naar tussendoortjes en kun je het bij enkele grote maaltijden houden. Tijdens een eiwitdieet zorg je er voor dat elke maaltijd over voldoende eiwitrijk voedsel beschikt. Dit wordt bereikt door bijvoorbeeld yoghurt of kwark te eten als ontbijt. Tijdens de lunch en diner kun je bijvoorbeeld vlees of vis eten, in combinatie met bruine rijst en groenten. Voornamelijk groene groenten beschikken over veel eiwitten. Denk hierbij aan spruiten, spinazie en broccoli.

Aminozuren

Door de eiwitten in je lichaam kun je meerdere aminozuren aanmaken. Een groot aantal aminozuren maakt je lichaam van zichzelf aan, andere essentiële zuren dien je uit eiwitrijk voedsel te halen. Een eiwitdieet gaat dan ook niet alleen om het innemen van zoveel mogelijk eiwitten. Juist de kwaliteit van de eiwitten is erg belangrijk, omdat je hierdoor beter in staat bent om aminozuren aan te maken. Je kunt er dan ook van uit gaan dat de kwaliteit hoger wordt naarmate er meer verschillende aminozuren in de juiste verhouding voorkomen in het eiwitrijke voedsel.

Eiwitrijk voedsel

Een groot aantal dierlijke eiwitten beschikken over alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen. Je vindt dan ook veel eiwitten in producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Naast de dierlijke eiwitten zijn er ook een aantal plantaardige eiwitten te vinden in het eiwitrijke voedsel. Deze komen voornamelijk voor in verschillende peulvruchten, noten en groenten.

Stofwisseling versnellen

Door een eiwitdieet te volgen ben je ook beter in staat om de stofwisseling in je lichaam te versnellen. Hierdoor verbrand je meer calorieën, waardoor je gewicht verliest. Door een eiwitdieet te volgen spreek je sneller je vetreserves aan doordat je meer calorieën verbrandt. Daarnaast onderdrukt eiwitrijk voedsel het bekende hongerige gevoel. Doordat je minder snel trek hebt in tussendoortjes of snacks worden op die manier de reserves die zich al in je lichaam bevinden aangesproken. Dit maakt dat je nog sneller vet verliest.

Richtlijnen

Naast het eten van eiwitrijk voedsel en supplement tijdens het eiwitdieet zijn er nog een aantal andere richtlijnen waar je rekening mee dient te houden. De eerste is dat je zorgt voor eiwitten van hoge kwaliteit. Deze gaan niet alleen langer mee, maar bevatten ook de juiste combinaties aminozuren. Bij eiwitten van lage kwaliteit worden de aminozuren sneller afgebroken, waardoor je minder resultaat boekt. Je kunt er hierbij van uit gaan dat natuurlijk producten over betere kwaliteit eiwitten beschikken dan kunstmatig vervaardigde producten.

De tweede richtlijn is om twee porties groenten per dag te eten. Dit komt doordat de zuurgraad in je lichaam kan stijgen bij teveel eiwitten. Om dit tegen te gaan dien je genoeg groenten te eten. Deze verlagen juist de zuurgraad.