Spieren opbouwen

Er zijn verschillende manieren om spieren op te bouwen. Een groot deel van het opbouwen van spiermassa is dan ook op te vangen door de juiste voeding in te nemen. Echter heb je hier niet altijd genoeg aan. Om enkele tekorten aan te vullen kun je verschillende voedingssupplementen innemen waardoor je wel over de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen beschikt waardoor je spieren op kunt bouwen. Uiteraard dien je ook een goed doordacht trainingsschema te doorlopen.

gespierde man

Training

Een zeer belangrijke factor om spieren op te kunnen bouwen is om de juiste training te volgen. Krachttraining is dan ook van groot belang, zodat je alle spieren in je lichaam aanspreekt om energie te verbruiken. Daarnaast moet je alle spieren vaak genoeg inspannen om ze te laten groeien. Regelmatig training is dan ook zeer belangrijk en geeft snellere en betere resultaten. Je kunt er dan ook voor kiezen om iedere training een bepaalde spiergroep te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld drie dagen in de week trainen, waarbij je elke dag een andere groep traint. Hierdoor spreek je de spieren vaak genoeg aan, maar zijn ze ook in staat om goed te herstellen voordat de volgende training begint.

Tijdens de training is het van belang om de spiergroep kort maar intensief te trainen. Een groot aantal herhalingen is dan ook niet nodig. Beter is dan om het gewicht te verhogen, zodat je in staat bent minder herhalingen te maken. Echter doet elke herhaling er dan wel toe en moet je spier goed inspannen om de training te voltooien.

Een cardio training is niet altijd van belang voor het opbouwen van spiermassa. Veel energie die je tijdens de cardio aanspreekt gaat verloren en kun je niet meer gebruiken voor de krachttraining. Maximaal twee uur cardio in de week is dan ook voldoende.

Voeding

Ook de juiste voeding is van belang om spiermassa op te bouwen. Je dient dan ook te beschikken over de juiste vitaminen en mineralen. Deze zijn alleen uit goede en gezonde voeding te halen. Daarnaast kun je beter trainen wanneer je over de juiste brandstoffen beschikt. Voeding is dan ook net zo belangrijk als een intensieve training.

Om spiermassa op te bouwen zijn eiwitten van groot belang. Het is dan ook van belang om voldoende eiwitrijk voedsel in je dieet op te nemen. Eiwitten zitten in verschillende producten, zoals vlees en vis.

Voedingssupplementen

Je bent niet altijd in staat om de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen uit de voeding te halen. Ook niet als je een goed doordacht dieet volgt. Je kunt dan ook verschillende voedingssupplementen innemen om alsnog over de juiste stoffen te beschikken. De supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Een zeer bekend supplement is de eiwitshake. Hierdoor krijg je meer eiwitten binnen die je helpen bij het opbouwen van spiermassa. Ook zijn er verschillende andere supplementen verkrijgbaar in poeder, vloeibare of capsule vorm. De supplementen stellen je in staat om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen in de juiste combinaties binnen te krijgen. Dit is niet altijd te bereiken door middel van voeding alleen. Veel sporters hebben dan ook een aantal voedingssupplementen om hun dieet mee aan te vullen.

Rust

Voor het opbouwen van spiermassa is het ook van belang om je spieren rust te geven. Dit doe je vooral tijdens je slaap. Wanneer je lichaam rust vult het ook allerlei stoffen weer aan in je lichaam. Hierdoor beschik je tijdens de training weer over een goede voorraad bouwstoffen.